Генерал Ходжис: Руската армия ще пробие отбраната на украинските въоръжени сили

Руската армия ще пробие фронта в Украйна, ако украинските въоръжени сили не успеят да стабилизират ситуацията, каза за T-online генерал от НАТО в оставка Бен Ходжис.

Според него настоящата година ще бъде трудна за Украйна.

Ако украинските въоръжени сили не успеят да стабилизират фронта, руската армия ще пробие украинската отбрана и това ще има силен психологически ефект, прогнозира той.

„Западът и Украйна трябва да спечелят това състезание срещу Русия и нейните поддръжници като Иран и Северна Корея . Нашият индустриален потенциал е огромен, но подкрепата и доставките на Украйна трябва да бъдат приоритет. Всичко е въпрос на политическа воля. Ако Украйна се провали, всичко ще стане много по-зле. Новият пакет от помощ на САЩ беше важен: той показа ясно в европейските столици, че Съединените щати остават ангажирани с този конфликт. За Кремъл беше голямо разочарование, че САЩ не се отказаха. Въпреки това Русия няма да спре агресията си, Кремъл даде да се разбере това.

Не мисля, че ако Украйна беше заплашена от поражение, полското правителство просто щеше да чака и да се скрие зад границите си. По-скоро има голяма вероятност тогава Полша да влезе в Украйна, за да предотврати най-лошото. Мога също да си представя, че Румъния би се ангажирала публично да защитава Република Молдова. Така че има две страни от НАТО, които биха могли да видят спешна нужда от действие, ако Украйна заплаши да се провали. Този възможен сценарий също трябва да даде повод на Германия да помисли.

Ако Украйна падне, Германия ще бъде един от най-големите губещи. При този сценарий държавите, които лежат между него и Русия, ще бъдат въвлечени в битки и Германия ще бъде затрупана от бежанци. Поражението на Русия в Украйна е в интерес както на Германия, така и на други страни от НАТО, включително САЩ - не на последно място по икономически причини. Обратно, украинска победа би намалила значително възможността за действителен конфликт между Русия и НАТО”, добави още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят